Reflexions entorn la coeducació

dones3

Moltes dones abans que tu i que jo, han lluitat per la nostra dignitat. La seva tasca no ha estat en va, però cada vegada que obviem una situació de violència, un insult, un ús inadequat del llenguatge… estem fent passes enrera. Totes tenim clar que volem ser lliures? Que volem ser i no només semblar?

L’estructura patriarcal de la nostra societat  forma una boira, pràcticament imperceptible, que no ens deixa trobar el millor dels camins. Sembla que la igualtat és ser com ells. Buscar el model i les actituds considerades, històricament, masculines: ser fortes, competitives, valentes…

Potser estem oblidant que el paper de la dona pot ser aquest però també molts d’altres. Potser no ens hi hem fixat prou: no som desiguals, som diferents. I és aquesta diferència la que enriqueix.  Són aquests valors ” femenins” (presents en tants àmbits de la nostra vida) els que s’estan deixant de banda i podrien fer de la nostra, una societat més justa amb totes i tots.

La violència de gènere ens fa xiular les orelles, però la manca de respecte al rol de la dona continua…

fins i tot entre les mateixes dones.

Mereixem ser incloses en el llenguatge. Mereixem ser escoltades.

Mereixem tenir el poder de decidir sobre el nostre cos.

És per això que cada paraula, cada gest que fem davant els nostres  i les nostres alumnes, no està mancat d’importància. Dir: nens i nenes,  benvolgudes famílies (enlloc de benvolguts pares), les mestres i els mestres… sembla que encara costa a moltes de nosaltres. No val la pena l’esforç, si amb aquest gest insignificant estem xiuxiuejant a l’orella de les nostres criatures? No val la pena l’esforç, si estem movent la consciència de qui ens llegeix i el fem mig reflexionar?

Moltes han perdut la vida lluitant per la visibilització de les dones al llarg dels temps. Tantes com Concepción Arenal o Clara Campoamor. Moltes han mort en silenci en mans de les seves parelles. Anònimes per tu o per mi.   No val la pena l’esforç?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s