Permeteu-me que insisteixi

Permeteu-me que insisteixi, però les dones existim. Potser (només potser) en altres posts he parlat del tema gènere. De les dones com tu i com jo que som persones, existim, comptem. Les altes i les baixetes, les que tenen bigoti, les que es fan les ingles brasileres i les que odien la xocolata. Les que tenen criatures i les que decideixen no tenir-ne; les que ploren amb les pel·lícules d’amor i les que escalen vuitmils. Potser em faig pesada (només potser), però totes, absolutament totes, existim.

No passem una bona època, les dones.  És temps de crisi i ja se sap que en aquestes èpoques als caps pensants de discurs conservador els entra un no-sé-què paternalista, i no poden deixar de tenir cura de tot. Cura del matrimoni, de la família, de la dona embarassada, del no-nascut… Ho fan pel nostre bé: legislen, retallen i imposen perquè saben perfectament que amb això de l’atur i el no arribar a final de més tenim mermades les capacitats mentals. Tenen bon cor…

Com si no n’hi hagués prou amb totes les barbaritats que estan fent a nivell general (educació, sanitat, economia social…), que ara han de tocar els ovaris a nivell particular. Sembla que no només tenen intenció de dinamitar els drets socials, sinó també els drets de les dones. Totes a casa, ben quietes, calladetes  i a parir tants fills com Déu ens envii, que ja ens atendran a Càritas si després no podem donar-los ni un tros de pa per sopar. Però en quin món viu aquesta gent? Està clar que en el mateix que jo, no.

I no em sap greu que els caps retrògrads dels homes del partit popular pensin que la dona és el dimoni, que cal ensinistrar-la i donar-li alguns espais de suposada igualtat per a que calli i deixi de tocar la pera. El que em preocupa és que les dones que comparteixen el seu joc polític ho defensin també. Parlem del poder de decisió sobre el propi cos, sobre la vida, sobre la maternitat… Què ens queda de la nostra condició de persones humanes i “lliures” si l’estat es veu amb cor de regular fins i tot els nostres processos més naturals? Com s’atreveixen a dir que “hem de pensar a utilitzar la copa menstrual (com a mesura d’estalvi)”, o quan puc interrompre un embaràs o no? Fins on ha d’arribar el paper de l’estat? Fins al meu úter no! Faltaria més. Deixeu-nos tranquil·les, home!

És per aquest motiu (entre mooolts d’altres) que em rebenta que ens ningunegin. No m’agrada que no es parli d’artistes (dones) a les escoles, que no coneguem practicament poetisses, que no se’ns inclogui en el llenguatge… i no em val el NO PASSA RES.  Sí que passa.

Quan en un full d’una escola bressol només es parla de “desenvolupament dels NENS”, quan en una escola s’adreça una circular “als pares”,  quan un grup de dones diuen “ja hi som TOTS”, o quan una noia solta ” és que quan et passa això o allò et quedes molt PARAT”. Ens estem autoningunejant. Permeteu-me que insisteixi: però si nosaltres mateixes no lluitem per fer-nos sentir, qui esperem que lluiti per nosaltres, la classe política de torn?

Visibilitzem-nos, fem que ens trobin per tots els racons de la llengua, fem que ens escoltin i no ens deixem trepitjar. No ho tenim tot guanyat. Moltes abans que nosaltres han preparat el camí. Moltes. Dones lluitadores  apedregades primer, cremades a la foguera després,  excloses més tard… Quin és el paper que ens toca ara a nosaltres? Asseure’ns a gaudir de la suposada paritat del segle XXI? Asseure’ns a donar el pit perquè és el que ens diu la OMS i la associació nacional de pediatria? Duplicar jornada laboral per accedir a llocs “d’homes” demostrant actituds masculines, per reforçar la consciència col·lectiva d’igualtat d’oportunitats? No boniques, no.  Encara queda molt per fer.

De debò que en aquest camí que portem caminat i que ens queda, us sembla un gran esforç incloure paraules en femení en els nostres escrits, correus electrònics, converses?? Espero que la resposta sigui NO.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s